Werkgevers

bieden werkplekken

Maatwerk doet mensen opbloeien. Werkzaak vindt en begeleidt werkgevers daarin. Het begint altijd bij de sfeer op de werkvloer en de bereidheid om open te staan voor iemand die nu eens niet het schaap met vijf poten is, maar er misschien drie en een half heeft. Rivierenland kent werkgevers die dit aangaan. Deze goede voorbeelden bewijzen dat inclusief werkgeverschap kan.

Fra Fensalir

Bedrijf dagbesteding en begeleid wonen

In Alphen runt Petra van der Linden Fra Fensalir. Het bedrijf biedt dagbesteding in de paardenstal en een theehuis en woonvoorzieningen. Ze vertelt ons over haar ervaringen. Gerrit, één van de deelnemers van de dagbesteding, verloor door administratieve fouten zijn uitkering en zijn dagbesteding zou niet langer betaald worden. Hij kan nergens anders terecht. De kans op terugval is erg groot met het risico van opname in de psychiatrie, met alle ballast voor de maatschappij en zijn thuissituatie.

Petra besloot hem in dienst te nemen als Assistent onderhoudsmedewerker. Zo voorkwam ze dat hij de basis voor zijn leven, die hij bij haar had bereikt, zou verliezen. Een moedig besluit dat ze niet zomaar nam. Ze voerde eerst een fiks gesprek met Werkzaak en heeft goed nagedacht. Want in plaats van de vergoeding die ze kreeg voor de dagbesteding betaalt ze nu salaris, wel met een compensatie via loonkostensubsidie. Ze voelde een verantwoordelijkheid om het te doen.

Gerrit is een leuke vent en kan veel werk verzetten op zijn goede dagen, maar als zijn dag niet goed start komt het die dag niet meer goed. Loopt hij weg van zijn werkzaamheden en is zijn gedrag lastig voor de deelnemers van de dagbesteding. Hij blijft veel begeleidingstijd nodig hebben en eens in de zoveel tijd moet er een stevig gesprek gevoerd worden. Werkzaak biedt begeleiding aan Petra en dat is prettig.

Berend is een andere nog jonge deelnemer van de dagbesteding. Petra heeft een samenwerking met een lokale bakkerij waar hij een dag per week naar toe ging. Dit ging zo goed dat de bakker hem in dienst heeft genomen. Zijn eigen inzet heeft ervoor gezorgd dat dit mogelijk is en de bakkerij is een geschikte plek. Dat brengt ons bij de vraag wanneer een plek goed is voor mensen met een indicatie beschut.

Volgens Petra moet je geduldig zijn en de tijd nemen en deze vijf punten bieden:

  1. Veilige werkomgeving waar mensen zich prettig voelen
  2. Structuur
  3. Vaste werkzaamheden
  4. Goede begeleider
  5. Herhalen

De dagelijkse praktijk bij Petra is weerbarstiger dan wat erop papier staat. Een arbeidsdeskundige kan bijvoorbeeld wel aangeven dat iemand een half uur aaneengesloten kan werken, maar de tijd eromheen met begeleiding staat daar niet bij. Mensen kennen vaak geen scheiding tussen werk en privé dus ze nemen alles mee.

Itho Daaldrop

Itho wil zorgvuldige mensen en biedt fijne sfeer

Itho Daaldrop levert kwaliteitsproducten waarbij zorgvuldigheid essentieel is. Itho zoekt mensen die gemotiveerd en betrokken zijn. Snelheid is minder belangrijk. Mede door die insteek plaatste Werkzaak meerdere mensen met indicatie beschut bij Itho. Er is veel aandacht voor een goede werksfeer en mensen krijgen de kans om in hun eigen tempo nieuwe dingen te leren. Juist die setting biedt de doelgroep beschut kansen. Er is een goede wisselwerking met de werkcoaches van Werkzaak die zorgen voor de juiste begeleiding.

Kuehne & Nagel

Op de werkvloer zie je niet bij welke doelgroep iemand hoort...

Dit grote bedrijf heeft veel eenvoudig werk te doen. Het werk is ook goed op te splitsten in afgebakende taken. Op de werkvloer is een mix van medewerkers vanuit de Participatiewet, Sociale werkvoorziening en Beschut aan het werk zonder dat je ziet wie bij welke doelgroep iemand hoort. Ze beïnvloeden elkaar positief en halen nagenoeg het werktempo van dit bedrijf.