Praktijkobservatie

voor beschut

Bij Werkzaak Rivierenland is praktijkobservatie dé plek waar in een beschermde werkomgeving werknemersvaardigheden en arbeidsmogelijkheden geobserveerd worden. Peter Kahmann is praktijkbegeleider en verantwoordelijk voor de praktijkobservaties: ‘We nemen er ongeveer drie maanden de tijd voor. In die tijd voeren we diverse testen, onderzoeken en observaties uit. Op basis van onze eindrapportage geeft het UWV een eventuele indicatie Beschut.’

Als je de tijd neemt krijg je een goed beeld van iemands kwaliteiten.

In de bedrijfshallen van Werkzaak voeren we productiewerk uit voor externe opdrachtgevers. Bijvoorbeeld inpakwerk of montagewerk. Het lijkt op werken in echt bedrijf. Wij bieden veel aandacht aan het welzijn van de werkzoekenden en passend werk. We creëren omstandigheden waarin mensen zo goed mogelijk kunnen functioneren en uitgedaagd worden. Bijvoorbeeld door het werktempo aan te passen, ineens van soort werk te veranderen of juist een taak te laten doen waarvan de werkzoekende denkt het niet te kunnen. door goede begeleiding en aanspreekpunten gaan we op een verantwoorde wijze deze uitdagingen aan met de werkzoekenden. In die ‘veilige’ omstandigheden voeren we ook de observaties uit.

Observeren doen de praktijkbegeleider en de voorman. Samen bepalen zij de koers om een medewerker zo goed mogelijk in beeld te brengen

Werkcoaches van Werkzaak en de vso pro scholen uit Rivierenland melden mensen bij ons aan. De vraag aan ons is dan om te onderzoeken in welke mate iemand kan werken of waar rekening mee gehouden moet worden om dat te kunnen. We observeren in de praktijk omdat juist in de praktijk pas echt duidelijk wordt waar iemand zijn talenten liggen.

Peter: ‘We zien dat een vertrouwensband tussen leidinggevende en de werkzoekende erg belangrijk is. Werkzoekenden zijn erg gebaat bij duidelijke afspraken. Het is voor veel werkzoekenden een eerste echte aanraking met werk buiten de veilige muren van de school. Daar moeten we ons goed van bewust zijn.’

VWe voeren veel gesprekken, spiegelen gedrag en dagen de werkzoekende uit. Wat we in de praktijk ook vaak zien is dat een werkzoekende eerst moet wennen. Nieuwe collega’s, ander werk. Dit duurt meestal een week of drie. Daarna gaat de ontwikkeling vaak snel en na een week of tien willen ze vaak niet meer weg en hebben wij een goed beeld van iemand zijn mogelijkheden.

Iedere deelnemer is anders en dat vraagt maatwerk. Alle werkzoekende zetten we in hun kracht en dat geeft dikwijls mooie, verrassende resultaten.

Ze worden gewaardeerd om wie ze zijn en daar bloeien ze van op. Soms blijkt de vooraf verwachte indicatie beschut helemaal niet nodig omdat we ontdekken dat iemand in de juiste omstandigheden prima kan functioneren en eventueel met inzet van een loonkostensubsidie bij een werkgever aan de slag kan gaan.