Voor wie is beschut werken?

Het UWV beoordeelt of iemand voor de indicatie beschut in aanmerking komt. Iemand kan ook zelf zo’n beoordeling bij het UWV aanvragen. Geeft het UWV aan dat iemand in aanmerking komt voor beschut werk, dan is Werkzaak verplicht de beschutte werkplek te bieden. Werkzaak werkt nauw samen met het UWV bij het indiceren. Lees ook het interview met Judith van het UWV.

Hoe krijgt iemand de indicatie beschut werk?

Twee criteria zijn bepalend: werk waar intensieve begeleiding en aanpassingen op de werkplek mogelijk zijn.

In het Besluit advisering beschut werk staan de criteria waarop het UWV bij haar onderzoek moet toetsen. Het gaat vooral om de vraag of de persoon bij het verrichten van werkzaamheden aangewezen is op:

  • Een of meer technische of organisatorische aanpassingen die niet binnen redelijke grenzen door een werkgever kunnen worden gerealiseerd;
  • Permanent toezicht of intensieve begeleiding die niet binnen redelijke grenzen door een werkgever kan worden aangeboden.

Als een van deze twee vragen met ‘ja’ wordt beantwoord, komt iemand in aanmerking voor beschut werk.

Wie kan de indicatie beschut hebben?

  • Iedereen die de indicatie via het UWV kreeg.
  • Wajongers (met loondispensatie plus interne en externe jobcoaching).
  • Mensen met een nog geldige indicatie van de Wet sociale werkvoorziening kunnen zonder onderzoek voor beschut werk in aanmerking komen.
  • Mensen die op 31-12-2014 op de wachtlijst Wet sociale werkvoorziening stonden (en waarbij is vermeld dat ze in aanmerking komen voor begeleid werken), kunnen zonder onderzoek voor beschut werk in aanmerking komen. Het UWV geeft dan automatisch een positief advies voor beschut af.