Werkzaak en beschut

onze conclusies

na een jaar experimenteren

Iedereen doet mee in de samenleving. Daar gelooft Werkzaak Rivierenland in. Wij begeleiden mensen bij het vinden van werk. We staan voor een inclusieve arbeidsmarkt in Rivierenland. In dit magazine lees je hoe wij dit willen en kunnen realiseren voor mensen met de indicatie beschut. Werkzaak biedt beschutte werkplekken zoals die in de wet bedoeld zijn.

Werkzaak is ervan overtuigd dat daarnaast ook reguliere werkplekken bij werkgevers mogelijk zijn. Juist dan kun je de arbeidsmarkt pas echt inclusief noemen. Daar zet Werkzaak zich voor in. Met maatwerk in begeleiding en betrokken werkgevers zijn we daar succesvol en onderscheidend in.

In Nederland kijken onder andere Divosa en de Vrije universiteit Amsterdam met ons mee hoe wij dit doen en wij kijken met andere partijen mee die ook onderzoeken wat er mogelijk is met de mensen, met financiering en in samenwerkingsverbanden.

Resultaten in Rivierenland - 89 indicaties beschut

Werkzaak begeleidde 89 mensen met indicatie beschut. Hieronder lees je wat Werkzaak hen biedt. Deze cijfers geven de stand van zaken van 1 oktober 2020.

37 betaalde werkplekken bij werkgevers

Deze mensen werken extern en een deel heeft regulieren dienstverbanden. Werkzaak is hierin onderscheidend omdat dit écht over de inclusieve arbeidsmarkt gaat.

  • 5 dienstverbanden bij werkgevers
  • 12 dienstverbanden bij werkgevers + loonkostensubsidies
  • 1 leerwerkroute zorg
  • 19 dienstverbanden Werkzaak met detachering
Maatwerk doet mensen opbloeien

33 betaalde werkplekken bij Werkzaak

Deze mensen hebben een arbeidscontract bij Werkzaak. Ze werken in onze bedrijfshallen met veel aandacht voor ontwikkeling: dit zijn de beschutte plekken, zoals het bedoeld is in de wet.

19 dienstverbanden bij Werkzaak + detachering

Deze mensen doorlopen stap voor stap een maatwerk traject richting werk:

  • 8 bemiddeling naar werk
  • 1 studie
  • 2 dagbesteding
  • 8 onderzoek naar arbeidsmogelijkheden

Doelen

Werkzaak heeft een uitgebreide gereedschapskist met onderzoeksmethodes, trainingen, coaching, e-learning en leren in de praktijk. Iedere medewerker kiest hieruit zijn persoonlijke pakket voor ontwikkeling.

Dit is een ontwikkeltrap in indicatieland:

  1. Dagbesteding
  2. Beschut werk
  3. Indicatie banenafspraak
  4. Regulier werk

Als je daar de doelen van Werkzaak naast zet, is er veel overlap. De van doelen Werkzaak zijn ook opgebouwd als een ontwikkeltrap.

Onze gereedschapskist is dan ook voor iedereen inzetbaar. We integreren alle doelgroepen en alle instrumenten. Dat zie je bijvoorbeeld heel mooi op de werkvloer van Kuehne + Nagel en Mainfreight, waar werkzoekenden vanuit de verschillende regelingen (Wet sociale werkvoorziening, beschut, Participatiewet) met elkaar aan het werk zijn.

Onze belangrijkste bevindingen, adviezen en conclusies na ruim een jaar experimenteren zijn:

  • Wij weten met onze aanpak meer werkplekken bij werkgevers te realiseren, dan volgens de wetgever van werkgevers verwacht mag worden. Dit willen we verder analyseren op de succesfactoren en uitbouwen voor het groeiende bestand van beschutters.
  • We zien mogelijkheden in het aanpassen van de wijze van aanbesteding dagbesteding. Dit zouden we graag in 2021 samen met gemeenten oppakken.
  • Neem maatwerk als uitgangspunt en zoek daar de juiste middelen, voorzieningen en subsidies bij die kunnen bijdragen aan een succesvolle plaatsing bij een werkgever.
  • Indicaties puur gebaseerd op 'theorie' bieden onvoldoende inzicht in de talenten van een beschutter. Observeren op een werkplek brengt vaak meer kwaliteiten in beeld.
  • Druk geen stempel op mensen: wij hebben mensen die talent hebben.
  • Verdere ontschotting door simpel switchen biedt veel meer kansen. Die willen we verder en beter benutten in de route van dagbesteding naar werk en ook van werk naar dagbesteding als dat een betere oplossing is.