Hou het simpel,

weg met de schotten

Met het project Simpel Switchen in de Participatieketen wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met Divosa en vele partners overgangen in de participatieketen versoepelen. Een goed uitgangspunt vinden we ook bij Werkzaak. Ons doel is om te ontschotten.

We ervaren dat de regels soms een averechts effect hebben op een inclusieve arbeidsmarkt en zelfs schotten plaatsen. Bovendien vindt Werkzaak dat werkzoekenden met een indicatie beschut ook bij een reguliere werkgever aan het werk moeten kunnen. En dat kan ook.

De werkzoekenden die we bij Werkzaak begeleiden hebben ieder individueel hun eigen ontwikkelmogelijkheden. Soms blijken er dan stappen mogelijk die je vooraf niet had bedacht. Wat wil de werkzoekende zelf, welke hobby's heeft hij? Sluit aan bij die interesses. Het belangrijkste is dat iedere werkzoekende dat in zijn eigen tempo en met een eigen aanpak doet. Stap voor stap. En door dingen uit te proberen ontdekken werkzoekenden waar ze zich veilig en goed voelen. Cruciaal voor ontwikkeling.

Dan helpt het als je zeker bent van een stabiel inkomen of vangnet. Want als het niet lukt dan is het een geruststellende gedachte dat er altijd een weg terug is

...dat schrijft Tamara van Ark als staatsecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid in november 2019 in een brief over simpel switchen.

Werkzaak benut haar kennis vanuit de Wet sociale werkvoorziening en vanuit de Participatiewet. Onze hele gereedschapskist wordt breed ingezet zonder te kijken naar doelgroepen (Participatiewet, Wet sociale werkvoorziening, beschut, niet uitkeringsgerechtigde). Wij kijken naar de werkzoekende en wat voor die persoon een effectief middel in zijn ontwikkeling kan zijn. De wetten zijn soms de belemmering.

4 praktijkvoorbeelden over inconsequenties in wetten en samenwerkingen uit onze praktijk maakt dat nog het beste duidelijk:

1.

Dina heeft indicatie beschut werk en wil en kan aan de slag bij een werkgever. De werkgever verwacht dat Dina dan meetelt voor zijn aandeel in de banenafspraak.

Dat is niet zo. En dat is voor deze werkgever een belemmering om Dina aan te nemen. SW’ers en mensen uit de Participatiewet (en niet 100% inzetbaar is) kunnen in het doelgroepenregister worden opgenomen en tellen dan mee voor de banenafspraak. Beschut werk valt niet onder doelgroepenregister. Dit komt natuurlijk voort uit de gedachte dat je van een werkgever volgens de wet niet mag verwachten dat hij, gelet op de grote mate van begeleiding, een beschutter regulier aan het werk zet. Vanuit onze dagelijkse praktijk blijkt dat ons dit wel lukt en dan is het ineens een belemmering om haar een dienstverband aan te bieden.

Kasper wil met indicatie beschut een leerwerkroute doen. Werkzaak maakt zelf regels voor wie wel en niet aan een leerwerkroute mag deelnemen. In eerste instantie stonden de leerwerkroutes niet open voor indicatie beschut. We zien inmiddels in dat we niet zo strak met onze eigen beleidsregels moeten omgaan en veel meer per situatie moeten bekijken of een leerwerkroute een reële optie kan zijn.

2.

3.

Het UWV en het CIZ hebben beiden het recht om personen te indiceren op het hebben van arbeidsvermogen. Abil kreeg van het CIZ een indicatie waarmee hij in aanmerking komt voor wonen in een woonvorm en permanente dagbesteding. Deze indicatie heet VG03 en dit betekent ook dat Abil geen arbeidsvermogen heeft volgens het CIZ. Het UWV besloot dat Abil past in de doelgroep beschut werk. Wat betekent dat er wél sprake is van arbeidsvermogen. En daardoor krijgt hij geen Wajong en belandt in de bijstand. Hoe dit kan? Het CIZ en het UWV gebruiken andere criteria, Abil belandt hierdoor tussen wal en schip.

Tot slot een positief voorbeeld: Ron heeft een indicatie beschut werk, is vrij mondig en komt soms ook intimiderend over. Hij volgde dagbesteding bij de Coöperatie van Makers. Daar voelt hij zich, door goede begeleiding, enorm thuis. En hij blijkt ook nog eens erg handig te zijn met houtbewerking. Voor Ron heeft de Coöperatie inmiddels een detachering afgesproken met Werkzaak, waar hij nu een dienstverband heeft. Zo zette Ron vanuit dagbesteding de stap zet naar een betaalde werkplek.

4.

We merken op dat er gemeenten zijn die er vanuit gaan dat het verstrekken van een bijstandsuitkering voordeliger is dan het starten van een beschut traject

Binnen de huidige regels en wetten moeten wij soms complexe businesscases inzetten en die maken het ingewikkelder met complexe constructies.

100.000 banen

Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Samen zetten we ons hiervoor in omdat we willen dat iedereen in Nederland mee kan doen. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid. In Nederland zijn 360.000 ondernemers. Samen gaan we voor de 100.000 banen. U toch ook?

In de Banenafspraak geven we kansen aan:

  • mensen die onder de Participatiewet vallen en niet zelfstandig 100 procent van het minimumloon kunnen verdienen
  • mensen met een Wsw-indicatie
  • Wajongers met arbeidsvermogen
  • mensen met een WIW- of ID-baan

De mensen om wie het gaat, staan in het doelgroepregister. Het UWV beheert dit register.