Proeftuin bij
Coöperatie van Makers
Omdat Werkzaak erin gelooft dat iedereen een plek in de maatschappij verdient en daar uiteindelijk ook beter van wordt, experimenteerden we met het realiseren van beschutte werkplekken bij een werkgever. Niet zomaar een werkgever natuurlijk. Eén die vanuit haar corebusiness een veilige omgeving kan bieden.
In 2018 besloot Werkzaak tot het inrichten van de Proeftuin beschut werk (hout- en metaal bewerking) voor het realiseren van drie beschutte werkplekken in combinatie met uitbreiding van het aanbod sociale activering en dagbesteding bij sociaal ondernemer Coöperatie van Makers in Culemborg.
Werkzaak monitorde het beschut werk in deze proeftuin. Ook werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werden er via sociale activering werkfit gemaakt om zo instroom, doorstroom en uitstroom van verschillende werkzoekenden op één plek te realiseren. En we wilden ervaring opdoen in het samenwerken met sociaal ondernemers om een nieuwe sociale regionale economie te bevorderen.
Het resultaat mag er zijn
Zes mensen met indicatie beschut met voornamelijk psychische beperkingen gingen er aan de slag:
- 2 van hen kregen een dienstverband aangeboden bij de coöperatie.
- 2 deelnemers zijn teruggegaan naar de beschutte werkplekken bij Werkzaak omdat de Coöperatie niet passend was.
- 1 is werkfit gemaakt en solliciteert.
- 1 heeft inmiddels een Wajong uitkering en geen arbeidsvermogen.
De Coöperatie heeft plaats voor nog een dienstverband.
De samenwerking en verantwoording tussen Werkzaak, gemeenten en instellingen is positief...
De Proeftuin beschut werk voldoet aan een behoefte bij werkzoekenden, werkcoaches en werkgever. De onderlinge samenwerking en verantwoording tussen Werkzaak, gemeenten en instellingen is positief. Er is een veilige werkomgeving met deskundige begeleiding.
Ieder beschut talent krijgt de kans om zich verder te ontwikkelen. Er wordt maatwerk geboden, iets wat noodzakelijk is om deze kwetsbare mensen aan het werk te helpen.
Het succes van deze proeftuin is een aanmoediging om op meerdere plekken proeftuinen in te richten. We leerden ook dat het tempo waarin we meerdere proeftuinen wilden inrichten niet realistisch is en dat reguliere bedrijven niet direct open staan vanwege de hoge begeleidingsbehoefte. Daarom is uitproberen zo belangrijk.
Met deze ervaring op zak zijn we bezig om in zee te gaan met nieuwe partners zoals Elliz in Company en Kringloopbedrijf 2Switch.
In het onderdeel sociale activering hebben we een slagingspercentage van 50% weten te bereiken.
Het principe van instroom, doorstroom tot uitstroom naar (beschut) werk biedt een grote meerwaarde voor alle partijen. De onderlinge samenwerking en kruisbestuiving van de partners is goed. En het zijn er veel: zorginstellingen, UWV, gemeente Culemborg, onderwijsinstellingen en Werkzaak. Het maakt Simpel Switchen in de keten mogelijk.
Minder schotten meer winst
Er is zeker nog meer winst te behalen door verdere ontschotting van de geldstromen in het sociaal domein en verbreden van het aanbod vanuit alle acht gemeenten waarvoor wij werken.
Werkzaak gaat op basis van deze ervaring kennis delen om de ketenaanpak te versterken en het belang van de werkzoekende centraal te stellen. Zo gaan we in ieder geval de al bestaande verbinding met de vooropleidingen intensiveren om de doorstroom vanuit het onderwijs verder te versterken. Verder wordt de coöperatie een re-integratie bedrijf voor het UWV.