De professionals van Werkzaak
begeleiden statushouders
Werkcoaches van Werkzaak vertellen over hun motivatie en aanpak
Carla Agterberg
Statushouders zijn een enorme uitdagende groep door de grote diversiteit in land van herkomst, opleidingsniveau, mogelijkheden en persoonlijke problematiek (bijvoorbeeld trauma’s).
Voor een succesvol traject is het belangrijk om echt verbinding te maken met de mensen zodat ze zich veilig voelen. Daarnaast moet je 'achter' het gedrag kijken voor een goede beoordeling. Vervolgens bied je zo snel mogelijk een combinatie van werk en leren aan (Nederlands en zo nodig vakkennis).
Een statushouder kan een enorme loyale werknemer zijn. Het vergt moed alles achter je te laten en in een nieuw land een toekomst op te bouwen. Statushouders zijn over het algemeen mensen met initiatief, durf en energie.
Karima Azzouzi
Migranten en statushouders brengen allerlei achtergronden met zich mee. Dit is een dynamische en zeer uiteenlopende doelgroep. Dit vind ik zeer interessant.
De vraag vanuit de arbeidsmarkt weet ik goed toe te passen, omdat ik een duidelijk inzicht heb in de achtergrond van de migranten en statushouders. Ik breng realistische mogelijkheden in beeld. Dit weet ik toe te passen, omdat ik beide culturen ken en bij elkaar weet te brengen.
Cultuursensitief werken is een belangrijk en leuk aspect. De diversiteit in het werken met verschillende culturen maakt ons rijk.
De verbinding met de klanten is snel gemaakt. Cultuursensitief werken is een belangrijk en leuk aspect. De diversiteit in het werken met verschillende culturen maakt ons rijk. Het is geweldig om te zien dat door mijn bijdrage de migranten en statushouders zich ontwikkelen en participeren in de samenleving.
Migranten en statushouders brengen diversiteit naar de werkvloer. Het is een afspiegeling van onze samenleving. Een migrant of statushouder kan de veerkracht van de organisatie vergroten, omdat zij nieuwe inzichten met zich meebrengen. Ook vanuit het land van herkomst. Dit kan een verrijking zijn voor een werkgever. Migranten en statushouders beschikken vaak over vaardigheden die een werkgever zeer kan waarderen. Denk bijvoorbeeld aan doorzettingsvermogen. Zij komen van ver, vaak met veel onzekerheden en angsten, toch hebben zij de drive gevonden om in een compleet nieuwe cultuur en land een nieuw leven te beginnen.
Laura Snoek
Ik werk graag met mensen, in een functie waar ik van betekenis kan zijn om hen te begeleiden en te adviseren naar eigen bestaanszekerheid. Door met mensen uit andere culturen te werken wordt mijn eigen leven ook verrijkt met kennis en inzicht.
Een traject met een statushouder wordt succesvol door het geven van goede informatie; wat zijn de spelregels in Nederland, geschreven én ongeschreven. Je moet een open visie hebben en als een rij-instructeur naast iemand zitten, laat hem de route bepalen en stuur bij waar nodig. Dan zet je mensen in hun kracht en zorg je voor duurzaam succes.
Werkgevers wil ik vragen om op zoek te gaan naar de overeenkomsten in plaats van naar de verschillen; zie ze niet als groep, maar als individuen.
Aaida Kabriyaal
Als een bedrijf een statushouder in dienst neemt wordt het meer maatschappelijk betrokken. De werkgever kan een bijdrage leveren aan de arbeidsintegratie van deze mensen.
Het bevorderen van diversiteit op de werkvloer heeft een positieve invloed op de sfeer in een bedrijf. Het leidt tot nieuwe inzichten en brengt culturen bij elkaar.
Integratie is van essentieel belang, maar het moet van twee kanten komen. Individuen die initiatief en doorzettingsvermogen tonen én een samenleving die kansen biedt zodat talent niet verloren gaat door barrières die overbrugd kunnen worden.
Songül Kaya
Mijn motto in mijn functie is: vooral werken aan een nieuw leven en bestaan op een 'onbewoond eiland' waarin jij samen met zeer sterke mensen beland bent die al een behoorlijke reis maakten om bij jou te zijn. Een reis voor veiligheid en vrijheid in een nieuw land waar zij nog heel weinig vanaf weten. Zij willen graag weten wat zij er kunnen en wat mogelijk is vanuit hun levenservaring. Blijf positief met elkaar zodat je samen verder komt in de doelen die je wil bereiken.
Er zijn veel wensen bij het waarmaken van hun droombaan en een behoorlijk verwachtingspatroon. Wij hebben geen glazen bol. We moeten zeer realistisch zijn over wat haalbaar is voor de korte en de lange termijn. Blijf open, eerlijk en direct, vergeet de rechten en de plichten niet en wees hier duidelijk over. Werk is meer dan alleen een inkomen voor een statushouder. Samen kom je verder, tenslotte zijn wij vanuit Werkzaak een mens-ontwikkelbedrijf. Blijf sleutelfiguren, voorbeelden, kennis en info met elkaar delen.
We moeten zeer realistisch zijn over wat haalbaar is zowel voor de korte als lange termijn. Blijf open, eerlijk en direct, vergeet de rechten en de plichten niet en wees hier duidelijk over.
Ik zeg altijd 'een statushouder een baan bieden en op weg helpen is een levenservaring die zij nooit zullen vergeten vanwege de mogelijkheden die zij bij jou kregen'. Zelf kom ik uit een gastarbeidersgezin. Mijn verhalen en ervaring hebben veel raakvlakken met statushouders. Het enige verschil is dat mijn ouders niet zijn gevlucht maar zijn gekomen voor een beter bestaan.
José Wortelboer
Sinds het begin van Werkzaak ben ik betrokken bij de groep statushouders. Een groep over het algemeen zeer gemotiveerde mensen die een kans verdienen om een eigen plek in onze maatschappij te krijgen. Het is een diverse groep: analfabeten die zelfredzaam moeten worden in onze best gecompliceerde maatschappij, jonge gemotiveerde ex-studenten die dolgraag hun studie weer op willen pakken, zeer ervaren ambachtslieden waar Nederland om staat te springen, maar die vanwege hun taalachterstand moeilijk hun eigen vak kunnen uitoefenen. Dit maakt dat mijn werkweek nooit saai is!
Samen proberen we de meest reële weg naar werk of studie te vinden. Soms is het twee stappen vooruit en één achteruit, maar we komen wel vooruit. De mensen zijn dankbaar dat ze veilig zijn en ze willen graag iets terugdoen. Het liefste hebben ze ook geen uitkering en willen ze zelf voor hun inkomen zorgen. Dit maakt ze interessant voor werkgevers. Wie wil er geen gemotiveerde werknemer? Maar deze werknemer moet wel de kans krijgen om zich te bewijzen. In ruil daarvoor krijg je een loyale medewerker die inzet toont.
Wie wil er geen gemotiveerde werknemer? Maar deze werknemer moet wel de kans krijgen om zich te bewijzen.
Je leest regelmatig in de pers over problemen rondom statushouders. Die zullen er echt wel zijn, maar waarom alleen het negatieve benadrukken? Waarom niet de vrouw noemen die in eigen land huisvrouw was en nu in samenspraak met haar echtgenoot, de kans greep om meewerkend voorvrouw te worden in een bedrijf? Of de alleenstaande moeder die, ondanks alle opvangperikelen, wel een mbo 2 zorg diploma haalt?
Of de man die nu zijn gezin kan onderhouden omdat hij een fulltime contract kreeg? Het zijn niet alleen de hoogvliegers, ook de gewone man en vrouw willen we graag helpen om financieel onafhankelijk te worden. En daarom ga ik elke dag met veel plezier naar mijn werk.
Amine Meftah
Om statushouders te helpen moet je creatief zijn en die extra stap willen zetten. We doen wat nodig is om het resultaat te halen en zien dit als een gezamenlijk doel. Als team met de statushouder. Het is enorm belangrijk dat je als professional nazorg biedt, dit omdat statushouders vaak niet op de hoogte zijn van de verschillende arbeidscontracten en wat voor veranderingen dit met zich mee brengt. Het is daarom belangrijk dat de professional net dat extra stapje zet, bij goede nazorg voorkom je terugval!
Onze kandidaten hebben hun land van herkomst moeten verlaten. Dit vereist geduld en doorzettingsvermogen. Met de juiste begeleiding kunnen statushouders hiermee het verschil op de arbeidsmarkt maken.
Selam Defue
Ik werk voor Werkzaak omdat er behoefte was aan een sleutelpersoon voor de Eritrese doelgroep. Ik ben drie en een half jaar geleden uit Eritrea gekomen en ik weet wat er leeft onder de mensen. Ik probeer een brug te zijn tussen de werkcoach en de klant. Dat kan zijn door te helpen met taal, maar ook door uitleg te geven over de Nederlandse cultuur en het systeem. Het is een gloednieuwe functie en ik hoop hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van statushouders.
Voor mij is vertrouwen het meest belangrijk. Zonder vertrouwen kom je niet ver met een klant en dit geldt ook voor de onderlinge samenwerking met collega’s. Mensen in hun kracht te zetten, veel ruimte geven en zolang ze in die ruimte aan hun ontwikkeling werken is het goed, doen zij niets, dan ga ik hun 'opvoeden' en de teugels wat strakker aanhalen.
Tatjana Rodriques
Cluster statushouders is een gemengde groep met verschillende achtergronden. Iedereen draagt vanuit zijn ervaring bij. Samen vormen we een team waarbij we de statushouders zo optimaal mogelijk begeleiden naar een plek in de maatschappij. Dat maakt het dat ik juist dit cluster enorm uitdagend vind en er met plezier werk.
Als je een statushouder in dienst neemt, dan kan je ervanuit gaan dat hij zijn werk met de volle 100 procent of zelfs meer doet. Los van de mogelijkheden om een subsidie te krijgen, zorgt Werkzaak voor de begeleiding van de kandidaat gedurende dit proces. Als werkgever sta je er dus niet alleen voor.
Ik wil een oproep doen aan iedereen om deze groep een kans te geven zodat zij een volwaardige plek kunnen krijgen in deze maatschappij. In de praktijk merken we soms dat het een beetje stroef gaat. Angst voor het onbekende speelt hierbij een rol. Daarom is het juist belangrijk om het een kans te geven zodat je zelf kunt ervaren.
Rami Almaghrbel
Ik wil graag dat iedereen kan meedoen in onze maatschappij. Als ex-statushouder heb ik gemerkt dat dat soms echt een uitdaging is. Je hebt wellicht wel de intelligentie maar niet het juiste taalniveau. Dat betekent dat je misschien eerst ander werk moet gaan doen dan dat je graag zou willen. Dat werk hoef je niet voor altijd te doen. Het is een tussenstap in een ontwikkeling. Deze bewustwording breng ik graag onder statushouders naar voren. En ik wil graag culturen meer aan elkaar verbinden. Zodat beide inzicht krijgen in elkaars manier van denken en werken. Ik zou graag een brug willen worden tussen twee culturen.
Als werkcoach wil ik statushouders ondersteunen om een goede start te maken op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zo kunnen zij volwaardig en duurzaam deelnemen aan de Nederlandse maatschappij. Ik vind een traject geslaagd als het voor werkgever en werknemer een prettige en leerzame ervaring is. Dat de werkgever er open voor staat om ook andere statushouders een praktijkplek te bieden.
Het helpt werkgevers diversiteit op de werkvloer te creëren en een voorbeeld te zijn voor andere werkgevers. Bovendien hebben statushouders vaak een enorme motivatie, potentie en doorzettingsvermogen om aan de slag te gaan. Een praktijkervaring geeft de statushouder inzicht in de Nederlandse werkcultuur. Hoe ga je om met je collega’s. Praten over koetjes en kalfjes. Durven oefenen met taal in een vreemde omgeving. Überhaupt werkervaring opdoen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Op deze manier bouwt de statushouder een cv op en vergroot zijn kans op de arbeidsmarkt. En dat zorgt ervoor dat als ze eenmaal een betaalde baan hebben, zij niet afhankelijk zijn van voorzieningen. Zo doen zij volledig mee in de maatschappij.
Carla Neven
Voor mij is het werken met statushouders een uitdaging. Ik hou van andere culturen. Deze mensen komen uit heel andere werelden dan de onze. Het is meestal niet een luxe keuze, maar een noodlot dat hen hier heeft gebracht. De omwenteling voor hen om zich aan te passen, ons tempo bij te benen is al een kunst op zich. Het is mooi om te zien dat de mensen die vanaf 2016 (of eerder) bij ons binnen binnenkwamen, na ongeveer een jaar al een hele ontwikkeling hebben doorgemaakt. Die ontwikkeling verschilt van mens tot mens, het spreken van onze taal hoort er zeker bij. De balans zoeken tussen de plichten en wat ruimte, is vaak lastig. Het blijft maatwerk en dat is alleen maar goed; het zijn geen nummers, maar mensen waarmee wij werken. Daar waar ik in het begin nog vraag naar wat zij hebben gegeten en wat ik heb gegeten, komt het moment dat je gaat vertellen over sociale activering, betaald werk, een taalstage enzovoort. Niet iedereen staat te trappelen, maar misschien juist het onderdeel 'opvoeden' of een mindset tot stand brengen maakt voor mij dit werk uitdagend.
Mijn ervaring is dat het samenwerken binnen ons cluster met onze onmisbare sleutelfiguur Selam Defue uit Eritrea tot heel mooie plaatsingen heeft geleid. Hoe doen wij dat? Wij hebben een groepje van vijf mannen gedurende een paar maanden ongeveer wekelijks gesproken over hoe het werk werkt in Nederland. Van het op tijd komen tot het informeren van je leidinggevende over verlof, ziekte enzovoort. Van de loonstrook tot het UWV/WW.
Het is mooi om te zien dat de mensen die vanaf 2016 (of eerder) bij ons binnen binnenkwamen, na ongeveer een jaar al een hele ontwikkeling hebben doorgemaakt.
Daarna zoeken naar passend werk. Dat is niet makkelijk, maar bijvoorbeeld Kuehne + Nagel in Tiel is voor deze mannen een prachtplek gebleken. Een geweldige werkcoach, Maryl Hegger, die haar best doet de uren opbouw goed te doen en de mensen op te voeden in hoe onze werkcultuur is. Dat doet zij samen met Selam. Ik wil maar zeggen zonder hen hadden wij deze mannen niet zo goed aan het werk gekregen. Begeleiden en ook nazorg als het helpen bij het stranden bij de UWV/WW aanvraag. Dat gaat, na onverhoopt ontslag, regelmatig mis. Ik heb meermalen kandidaten gehad die in stilte hun spaargeld hebben opgemaakt zonder WW uitkering en dan bij ons aanklopten voor de voedselbank en de uitkering.
Deel dit artikel: