Voorschakelen
is doorschakelen
Perspectief op Werk subsidie maakt extra taallessen mogelijk
Nadat statushouders de inburgering hebben afgerond blijft taaloefening van belang om het behaalde niveau vast te houden en te verbeteren. Daarom organiseert Werkzaak samen met ROC rivor extra taallessen.
Dat maakt de afstand tot de arbeidsmarkt kleiner en succesvolle instroom mogelijk in bijvoorbeeld een leerwerkroute van Werkzaak of een vervolgtraject bij ROC Rivor.
Ook corona heeft grote invloed op inburgeraars: door baanverlies en de noodgedwongen omschakeling naar online taalonderwijs holt de taalbeheersing achteruit. Het aanbieden van extra taaltrajecten biedt houvast om taalbeheersing op niveau te houden en te verbeteren. Zo werken we eraan om ook in corona tijd de afstand tot de arbeidsmarkt te beperken.
Resultaten voorschakeltaaltrajecten 2019-2020
In 2019 startte de eerste voorschakeltaalgroepen en behaalden we deze resultaten.
- In het schooljaar 2019-2020 volgden 27 cursisten de voorschakeltrajecten
- 78% verhoogde zijn kennis met één taalniveau
- 22% had een geringe stijging die direct verband hield met de beperkte aanwezigheid
De ervaring leert ons dat het ook heel belangrijk is om in te blijven zetten op taalonderwijs voor de mensen die al aan het werk zijn. Voor hen is baanbehoud het doel.
Voor de totale doelgroep is het doel om een zo hoog mogelijk taalniveau A2/B1 te behalen. Dat sluit aan op de uitgangspunten van de nieuwe Wet inburgering per januari 2022. De wet stelt het belang van het behalen van een zo hoog mogelijk taalniveau (liefst B1) aangevuld met participatie en werk voorop.
Hoe loopt het in 2020-2021
De kracht van de samenwerking van Werkzaak en het ROC uit zich vooral in de korte lijnen en het combineren van specialismen op taal en participatie. Ook in 2020-2021 ontvangen we subsidie van Perspectief op Werk om voorschakeltaal trajecten aan te bieden. In het taaltraject zijn, ondanks corona, 7 groepen gestart met in totaal 62 deelnemers. Zij volgen het traject van 45 weken. Instroom blijft doorlopend mogelijk en in april starten twee groepen voor analfabeten en laaggeletterden.
Deze activiteiten staan centraal in het nu lopende voorschakeltaal traject:
- Werkzaak vult het taalonderwijs aan met taaloefening en taalstages
- Roc levert maatwerk op individuele leerdoelen van de deelnemer en wensen van de werkgever
- Roc en Werkzaak intensiveren de samenwerking tussen beroepskrachten, taaldocenten en werkcoaches
- Roc biedt voor werkende deelnemers de mogelijkheid voor taalles in de avonduren
- Roc geeft 45 weken les á 2 – 2,5 uur per week; de ervaring leert dat dit beter werkt dan 8 uur per week, 10 weken lang
- Roc ontwikkelde in korte tijd online onderwijs in combinatie met klassikaal onderwijs
Woord van de dag Dit woord wordt via WhatsApp spraakberichten aangeleverd. Het zijn woorden over de lesstof, vaktaal of waar een individuele cursist moeite mee heeft. Ervaring leert dat door regelmatig moeilijke woorden te herhalen en in een andere context aan te bieden, de woorden beter onthouden worden.
Op maat opdrachten, werken met individuele leerdoelen. Werkzaak organiseert gastlessen over de werking van de arbeidsmarkt, organiseert taalstages en branchegerichte bedrijfsexcursies voor de deelnemers.
Schoonmaken en doorstromen
Bij het schoonmaakbedrijf Speciaal Facilitair van Werkzaak werken veel statushouders of Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond. De mate waarin zij de Nederlandse taal beheersen verschilt sterk. De doorstroom naar een andere werkgever stokt vaak door het onvoldoende beheersen van de taal. Speciaal Facilitair ziet de voordelen van het taaltraject en wil het bestaande programma doorontwikkelen naar de specifieke hulpvraag die de medewerkers bij Speciaal Facilitair hebben.
Dit doen we door collega’s en leidinggevende een korte opleiding te geven tot taalmaatje, zodat de in de les geleerde onderwerpen op de werkvloer geoefend worden.
Deel dit artikel: