K!XWorks-project
Migratie
Een pilot met een vrouwengroep
Snel een baan of opleiding vinden is niet zo vanzelfsprekend. Zeker als je onbekend bent met de Nederlandse cultuur en taal en je diploma’s minder waard zijn. Met deze training maakten we écht het verschil en kregen de vrouwen een duwtje in de rug!
Twaalf vrouwelijke statushouders behaalden na drie maanden intensieve deelname aan het K!X Works- project hun welverdiende certificaat.
De kandidaten volgden de intensieve training met als doel:
- Toerusting richting de arbeidsmarkt en/of onderwijs
- Verbetering van de soft-skills en werknemersvaardigheden
- Weerbaar maken (ten opzichte van discriminatie en teleurstelling)
- Verbreding van de beroepshorizon
- Beroepsoriëntatie en beroepskeuze versterken
Vrouwelijke statushouders naar een werkende toekomst
Onderzoek van het Kennisplatform Integratie & Samenleving laat zien dat er landelijk minder aandacht is voor vrouwelijke statushouders. De focus ligt op de mannelijke statushouders. Dit gaat vaak ten koste van de nareiziger; de vrouw. Als er minder aandacht is voor de nagereisde partners, wordt soms de potentie van de meest kansrijke van de twee niet benut.
Voor Werkzaak is het uitgangspunt: Iedereen heeft talent en iedereen doet mee. Dus ook elke vrouw hoort de kans te krijgen om talenten te ontplooien, financieel onafhankelijk te zijn en haar kwaliteiten op de arbeidsmarkt in te kunnen zetten.
Werkzaak zette de groepsgewijze aanpak van Movisie in, genaamd K!X Works. Een innovatief project met financiële ondersteuning van gemeenten. De training werd ondersteund door een trainer, trainershandleiding en een draaiboek. Het helpt om onze eigen groepsgerichte aanpak voor statushouder verder te ontwikkelen.
Twaalf vrouwen met een niet-westerse achtergrond namen twaalf weken deel aan interactieve training. Aan bod kwamen onder andere: empowerment, ken je talenten, communicatie, presentatie, netwerken en beroepsoriëntatie.
De deelnemers zijn getraind in vaardigheden en competenties die nodig zijn om te kunnen participeren in de Nederlandse samenleving. Ze zijn gestimuleerd om zelf te werken aan hun eigen toekomst, uitgaande van eigen kracht en kwaliteiten. Ze bouwden een netwerk op dat zij kunnen benutten voor het vinden van een baan en versterken hun beroepsoriëntatie en opleidingskeuze.
Met de inzet van buddy’s kregen de vrouwen extra support, bijvoorbeeld bij het leren van de taal en het schrijven van sollicitatiebrieven.
No Excuses, No Limits
Door de coronamaatregelen konden de geplande werkbezoeken niet doorgaan. Breakdancer en inspirator Redouan Ait Chitt (30 jaar), gaf een gastles. Redo is geboren met een fysieke beperking, maar dat weerhield hem niet om te gaan dansen. Onder het motto ‘No Excuses, No Limits’ bouwde hij - ondanks de vele vooroordelen - zijn succesvolle carrière op.
Redo deelde zijn unieke verhaal. De dames voelden (h)erkenning. Hoewel sommige vrouwen niet eerder van breakdance hadden gehoord waren zij zichtbaar onder de indruk van zijn inspirerende dansvoorstelling.
Vastgelegd in documentaire
Om nut en noodzaak van de training onder de aandacht te brengen maakte Movisie een documentaire over K!X Works. De documentaire geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de deelnemers.
Resultaten
Tien deelnemers hebben direct na het volgen van de training concrete vervolgstappen gezet richting studie, participatie of een vorm van onbetaald werk. Denk hierbij aan het starten van opleiding tolk en mbo zorg en detailhandel, leerwerkroute ICT en taalstages.
Deel dit artikel: