Waarom een leven lang
ontwikkelen?
De nieuwste trend om je personeelstekort op te lossen is scholing:
- Mensen aannemen die jij zelf opleidt omdat ze nog niet aan de functie-eisen voldoen
- Je huidige werknemers bij- of omscholen
In veel bedrijven vallen werkzaamheden weg en ontstaan nieuwe functies. Dit komt door internationalisering, technologische ontwikkelingen en strengere eisen op het gebied van kwaliteit, Arbo en milieu.
Voor deze nieuwe functies kampen veel werkgevers met een personeelstekort.
Tegelijkertijd worden er ook werknemers ontslagen en staan andere groepen werkzoekenden, zoals mensen met een arbeidsbeperking, ouderen en statushouders aan de kant. Dit is zonde en een gemiste kans.
Investeren in mensen loont!
Eén van de oplossingen voor dit probleem is een personeelsstrategie waarin je medewerkers zich een leven lang ontwikkelen. Je zorgt dat zij telkens nieuwe vaardigheden aanleren.
Werkgevers die hun mensen in staat stellen te blijven leren, weten de beste mensen aan zich te binden, halen het beste uit hun personeel en maken daarmee hun bedrijf succesvoller. En werknemers die blijven leren hebben meer plezier in hun werk en een grotere kans op een succesvolle loopbaan. Kortweg een win-win.
Ken jij de vergoedingen voor scholing?
Uit onderzoek blijkt dat vooral lager opgeleiden, ouderen, flexwerkers en werknemers in het mkb achterblijven bij het volgen van cursussen. Daarnaast weten kleinere werkgevers hun weg naar vergoedingen van scholing veel minder goed te vinden (6%) dan grotere werkgevers (28%), blijkt uit de Monitor Leercultuur van de Sociaal-Economische Raad (SER) en TNO. Met name voor mkb-ondernemers valt hier nog een wereld te winnen.
We moeten ontwikkeling vanzelfsprekend gaan vinden
We moeten het vanzelfsprekend gaan vinden dat organisaties en mensen altijd in ontwikkeling zijn. Omdat we goed geschoold personeel keihard nodig hebben, is een leven lang ontwikkelen van groot belang.
Lees in dit magazine over de praktische aanpak rond een leven lang ontwikkelen en bekijk voorbeelden.