Cirtex

Rivierenlands textiel van afval naar grondstof

Voor, door en met inwoners en bedrijven wordt een textielsorteercentrum opgericht. Textiel wat nu nog wordt weggegooid wordt (her)gebruikt. Er worden nieuwe producten van gemaakt. Het zorgt voor 30 betaalde banen en 60 ontwikkelplekken per jaar, verlaagt de CO2-uitstoot en versterkt de lokale circulaire economie. Rivierenland voldoet daarmee, voor textiel, aan de overheidsopgave om in 3 stappen geheel circulair te worden. En milieuwinst te realiseren voor de regio. Een kwestie van aan de slag gaan.

Waarom circulair textiel in Rivierenland?

Een goed georganiseerde keten voor circulair textiel beperkt de hoeveelheid textielafval uit de regio tot een minimum, bespaart kosten en levert maatschappelijke meerwaarde op. Het geeft afgedankt textiel een tweede leven omdat goede kleding naar kringloopwinkels gaat. Uit het overige textiel maken (regionale) verwerkers garens en grondstoffen voor toepassing in nieuwe producten. Het nieuwe textiel is geschikt voor (bedrijfs)kleding voor regionale bedrijven en van de nieuwe grondstoffen wordt buitenmeubilair gemaakt dat past in de openbare ruimte van gemeenten.

Wist je dat voor één T-shirt 2700 liter water gebruikt wordt? Daar kan één persoon 2 jaar van drinken

Waarom de circulaire economie de toekomst heeft!

En wat jij met jouw organisatie kunt bijdragen

De grondstoffen van de aarde raken door ons grote verbruik van producten op. Hoog tijd dat iedere organisatie gaat nadenken over hoe zij kunnen bijdragen aan de circulaire economie. Lees hier alvast 4 dingen die jij kunt doen.

De overheid wil Nederland in 2050 volledig circulair hebben, een economie zonder afval. In 2030 willen we al 50% minder gebruik van grondstoffen zoals mineralen, metalen en fossiel. Een enorme klus omdat we pas half op weg zijn.

Taaie kluif of inspirerende uitdaging?

Het is wel een mooie opgave om je in vast te bijten. Wat kun jij met je organisatie doen? Begin gewoon en zet de eerste stappen.

Wil je mensen die moeilijker toegang hebben tot de arbeidsmarkt een kans geven zich te ontwikkelen binnen een werkomgeving en om mee te doen met de maatschappij? Of wil jij werk aan de productiehallen van Werkzaak uitbesteden, zoals inpak, ompak of (de)monteerwerk? Onze adviseurs vertellen je graag over de mogelijkheden!