4 dingen die jij kunt doen

Pak de kansen van een circulaire economie

1. Ga op zoek naar je persoonlijke motivatie

Als je dingen wilt veranderen die bijdragen aan de circulaire economie krijg je veel hobbels op de weg. Degene die zich verbonden voelt met een innerlijke drijfveer beschouwt deze vaak als eenvoudig te nemen hindernissen terwijl degene die niet nadenkt over persoonlijke motivatie makkelijker ontmoedigd raakt en er misschien zelfs mee stopt.

Vraag je af: Wat is mijn ideaal of punt op de horizon?

Een bekend voorbeeld hiervan is de vergelijking ‘bouw je een kathedraal’ of ‘ben je stenen aan het stapelen’? De eerste groep zal ieder probleem wat zich voordoet oplossen en gedreven samenwerken, de tweede groep zal eerder opgeven. Dus, wat is jouw ideaal waar jij ’s ochtends je bed voor uit komt? Bouw jij aan een leefbare wereld voor drie generaties na ons (de achterkleinkinderen)? Of wil jij dat iedereen genoeg water en voedsel heeft om van te leven? Of…?

Haak aan bij de missie die jouw organisatie al heeft

Avri, een van de samenwerkingspartners van Werkzaak, heeft duurzaamheid en een schoon en leefbaar Rivierenland als missie. Voor de medewerkers is aanhaken bij deze missie motiverend.

Avri is een klantgerichte overheidsorganisatie die op een duurzame wijze regionaal het afval inzamelt en in nauwe samenwerking met de regiogemeenten en haar inwoners Rivierenland schoonhoudt. Vanuit hun missie ontwikkelde dit bedrijf zich van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier. Daar hoort volgens hen vanzelfsprekend inclusie bij, het werken met mensen waarvoor het moeilijker is om aan werk te komen.

8 miljard mensen die iedere dag eten en afval weggooien, 365 dagen per jaar. Leven wij nog op deze planeet over 3000 jaar?

2. Ga op avontuur: samen nieuwe uitvindingen doen

Maak niet de fout om alles in je eentje te gaan doen. Betrek juist collega’s, andere afdelingen en andere organisaties die een deel van jouw oplossing kunnen zijn.

Afvalplastic wordt bankje

Avri werkt bijvoorbeeld samen met OFN in Geldermalsen en de Hogeschool Arnhem - Nijmegen (HAN) om kunststoffen uit plastic om te zetten in nieuwe producten die zij zelf in de openbare ruimte kunnen gebruiken. Denk aan beschoeiingen, bankjes, bloembakken en bushaltes van gerecyclede grondstoffen. Het extra voordeel is dat de bewoners dan hun moeite die ze doen om afval te scheiden (lees grondstoffen aan te leveren) direct in hun omgeving terugzien. Wat weer extra motiverend kan zijn om zo min mogelijk grondstoffen bij het restafval te doen, een van de doelen van Avri.

Het plastic van jouw diepvriespizza zit in je bushokje

Mensen aan het werk

Avri werkt intensief samen met Werkzaak. Mensen die bemiddeld zijn via Werkzaak werken bij Avri in het groenonderhoud, demonteren producten, verpakken en bezorgen plastic inzamelzakken voor de inzamelaar. Avri steekt veel tijd in deze mensen, en draagt bij aan hun ontwikkeling wat aansluit bij de waarden van Werkzaak: meedoen, verbinden en ontwikkelen. Onze bedrijven vullen elkaar aan.

Hergebruik van textiel als grondstof of tweedehands kleding

Een prachtig project dat ons beiden voordeel oplevert en ook valt onder een nieuw circulair, inclusief en maatschappelijk verantwoord businessmodel, is een pilot genaamd Cirtex. Het is een textiel sorteercentrum opgericht door Avri, Werkzaak en 2Switch met regionale partners zoals CLS tex, HTEX en Culemborgse makers.

Textiel is de meest vervuilende industrie na de olie-industrie. In het sorteercentrum waarmee begin 2022 een kleinschalige proef start, wordt de nog draagbare kleding eruit gehaald voor kringloopwinkels waarna de rest van het textiel gesorteerd wordt voor hergebruik.

3. Beschouw je businessmodel en bedrijfsplan als een groeiproces

Wijzer worden en groeien is leuk! Het is ontzettend motiverend wanneer je constateert dat je bijvoorbeeld na het volgen van een training of na een moeilijke periode in je leven, innerlijk gegroeid bent.

Zo is het ook motiverend om te ontdekken wat je allemaal voor nieuwe dingen kunt doen met en binnen je organisatie. Hoe je kunt bijdragen aan toffe nieuwe producten van gerecyclede materialen of aan het hergebruik van gerefurbishte producten. Of, niet te vergeten, aan vernieuwende diensten.

Zo’n verandering realiseer je niet in 1 keer en kun je niet van tevoren helemaal overzien. Het is een kwestie van doen - leren - aanpassen of bijsturen en dan weer doen - leren - etc.

Wanneer je je businessmodel en bedrijfsplan vasttimmert in haalbare doelen en meetbare resultaten, ben je niet wendbaar genoeg om mee te gaan met nieuwe ideeën die tijdens deze ontdekkingstocht ontstaan.

Als je de manier waarop je naar dingen kijkt verandert, veranderen de dingen waar je naar kijkt

4. Verander je mindset: leer omdenken

Mensen zijn gewoontedieren die onbewust graag bij de kudde blijven. Om bewust te kunnen ‘omdenken’ moet je tijd en moeite investeren. Wij zijn geneigd om problemen zo snel mogelijk te willen oplossen. Bij omdenken doe je dat niet, je kijkt naar de feiten, accepteert die en past je verwachtingen aan. Je doet niet wat het zou moeten zijn, maar wat het al is.

Een voorbeeld van omdenken: een groep kinderen rent in de schoolgangen waarbij ze anderen omverduwen. We zijn snel geneigd de kinderen het rennen te verbieden. Maar bij omdenken maak je een rensnelweg voor de kinderen die willen rennen en een rustig pad voor degene die willen lopen. Een win-win.

Textielwereldhandel is ondoorzichtig Textiel uit Rivierenland gaat nu in de vrachtwagen van Avri naar een textielverwerker in het land die het in de textielwereldhandel aanbiedt. De transportkosten zijn hoog. De opbrengst voor Avri fluctueert door prijsinstabiliteit in de wereldhandel en omvat veel transportbewegingen en daardoor CO2-uitstoot. Veel textiel gaat bijvoorbeeld naar Afrika. Het is onduidelijk wat er met het textiel gebeurt en onder welke omstandigheden. Dit kan en moet beter en transparanter door regionaal meer regie op de keten te voeren.

Wil je mensen die moeilijker toegang hebben tot de arbeidsmarkt een kans geven zich te ontwikkelen binnen een werkomgeving en om mee te doen met de maatschappij? Of wil jij werk aan de productiehallen van Werkzaak uitbesteden, zoals inpak, ompak of (de)monteerwerk? Onze adviseurs vertellen je graag over de mogelijkheden!