Strategisch thema

Geluk

Werk verbetert situatie psychische kwetsbaarheden

De kip of het ei, welke is er eerst? Een vergelijkbare vraag geldt ook bij psychisch kwetsbaren: eerst zorg of eerst werk. Werkzaak denkt dat het tegelijk inzetten van werk en intensieve begeleiding op de werkvloer, succesvol kan zijn om de steeds groter wordende groep mensen met psychische kwetsbaarheden beter aan passend werk te helpen én langer aan het werk te houden.

In werk het accent op intensieve begeleiding

Individuele Plaatsing en Steun (IPS) trajecten laten al goede resultaten zien. Dan staat de zorg centraal met werk als een middel om iemand te versterken. Daar zijn we vanuit de Verbinding GGZ - Werk al druk mee bezig. In dit experiment, mede gefinancierd met geld vanuit Perspectief op Werk, leggen we, samen met zorg organisaties, gemeenten en UWV, het accent op intensieve begeleiding op de werkvloer.

We hebben het over mensen die het zelfstandig niet zo makkelijk redden en dat soms zelf niet eens in de gaten hebben

De werkzoekende en zijn situatie staan centraal om een stap verder te komen. De begeleider is als casemanager het eerste aanspreekpunt en, onderhoudt contact met andere professionals en betrokkenen rond de werkzoekende. Juist in het begin van een werktraject is intensieve begeleiding nodig, die kan bijvoorbeeld vier uur per week zijn.

Werk draagt bij aan zelfstandigheid

Omdat werk bijdraagt aan volwaardig meedoen, zelfwaardering, zelfstandigheid en geluk willen we in eerste instantie met enkele werkzoekenden het effect onderzoeken van intensieve begeleiding. Als het succesvol blijkt, zetten we het geleerde in het volgende jaar op grotere schaal in. Waarbij we ook andere vragen willen beantwoorden die meer ingaan op hoe je dit kunt organiseren.

We gaan in dit project ook op verschillende manieren in gesprek met werkgevers over werken met mensen met psychische kwetsbaarheden en we versterken de professionele begeleiders.

Voor dit experiment is geld beschikbaar vanuit Perspectief op werk.

Deel deze pagina