Werkzaak in cijfers

Werkzoekenden

Mensen die een beroep doen op Werkzaak Rivierenland hebben verschillende ondersteuning nodig. Een werkzoekende past in een van de vier groepen van klanten die een beroep doen op de Participatiewet. We baseren dat onder andere op een vragenlijst en gesprekken met de werkcoach. Iedere groep heeft een ander ondersteuningsbehoefte. Dit zijn de vier groepen.

Meteen werken

klantprofiel 1

Dit is een werkzoekende die binnen 3 maanden naar een baan kan met tenminste het minimumloon en voldoende digitaal vaardig is (te maken met 1 training) om zelfstandig digitale te solliciteren, workshops te volgen en dergelijke.

Tijdelijk begeleiding naar werk

klantprofiel 2

Werkzoekende die tijdelijk minder dan 100% van het minimumloon kan verdienen of onvoldoende digitaal vaardig is om zelfstandig binnen 3 maanden aan werk te komen. In korte tijd kunnen er voldoende werknemersvaardigheden opgedaan worden en is er perspectief om binnen 12 maanden uit te stromen naar werk op of boven het wettelijk minimumloon.

Intensieve begeleiding naar werk

klantprofiel 3

Werkzoekende die binnen 12 tot 24 maanden kan werken met een loonwaarde van 20-80% van het wettelijk minimumloon (werken naar vermogen). Werknemersvaardigheden en belastbaarheid zijn (duurzaam) beperkt en er is vaak sprake van multi problematiek.

Afstand is heel groot

klantprofiel 4

Mensen die geen uitzicht hebben op werk met een loonwaarde van minimaal 20% van het minimumloon. Zij zijn vaak aangewezen op zorg. Hun belastbaarheid is zeer beperkt. Werkzaak verzorgt hun bijstandsuitkering. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de zorg voor deze mensen. Deze zorg kan in een pluspakket bij Werkzaak neergelegd worden. In West Maas en Waal loopt een pilot die de meerwaarde onderzoekt. Lees in Ben de tussentijdse ervaringen.

klantprofiel 1

klantprofiel 2

klantprofiel 3

klantprofiel 4

Mensen in de Wet sociale werkvoorziening

De Wet sociale werkvoorziening (Wsw) was actief tot 2015. Daarna stroomden er geen nieuwe mensen in via deze wet. Bij Werkzaak zie je dan ook dat de groep Wsw afneemt, mensen gaan met pensioen of hebben zich ontwikkeld en vinden een baan bij een werkgever. We hebben nu nog 700 mensen die rechten ontlenen aan de Wsw.

Ontwikkeling werkzoekenden:

meer complexe problematiek

De groep die een beroep doet op Werkzaak neemt in de toekomst toe. Dit is een voorspelling van de landelijke overheid en geldt voor heel Nederland. Het gaat om jonggehandicapten met arbeidsvermogen en mensen die vroeger in de sociale werkvoorziening terecht kwamen. Een deel van hen komt nu als regulier in de bijstand, een deel als beschut. Deze kwetsbare groepen hebben het in de moderne arbeidsmarkt moeilijk.

Door de gunstige arbeidsmarkt vinden veel mensen zelf werk. De mensen die bij Werkzaak komen vallen steeds meer in de groep die intensieve begeleiding nodig heeft om aan het werk te kunnen gaan (klantprofiel 3).

De begeleiding van deze mensen is complexer omdat er sprake is van schulden, taalachterstand, psychische kwetsbaarheid en combinaties van problemen.

Zij stromen niet of moeilijk uit naar duurzaam aan het werk. Deze ontwikkeling is een logisch gevolg van de invoering van de Participatiewet. We zien het nu echt terug in de praktijk. Werkzaak ziet wel mogelijkheden voor deze groep om samen met werkgevers en de juiste inzet van instrumenten ook een plek te geven op de arbeidsmarkt.

Onze investeringen op ontwikkeling (in kleine stappen) en ondersteuning zijn de sleutel waardoor mensen wel werk vinden. Investeren in onze inwoners loont.

Werkgevers

Samenwerking met werkgevers in de regio blijven we versterken. Deze is gericht op duurzame uitstroom én op de verbetering van de inclusieve arbeidsmarkt in de regio. Werkgevers zien in deze tijd van arbeidskrapte steeds beter de mogelijkheden van onze talenten als onderdeel van de oplossing voor hun bedrijfsvoering en groei in de toekomst. Werkgevers zoeken steeds meer vanuit intrinsieke motivatie de samenwerking met ons op voor het vinden van strategische personeelsoplossingen.

Wij zoeken samen met de werkgever naar manieren om personeel te binden, te boeien en te ontwikkelen. Verder adviseren wij ook over het inrichten van een meer inclusieve werkomgeving. We zoeken meer strategische partners waarbij het werk intern en extern uitgevoerd kan worden. Bij werkgevers waarmee we al samenwerken zetten we in op uitbreiding van de dienstverlening. Met enkelen van hen willen we ook onderzoeken welke meerwaarde technologische ontwikkelingen in hun werkprocessen kunnen hebben waardoor meer werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt bij hen aan het werk kunnen.

Wil je meer weten en actuele informatie over Werkzaak lezen? Kijk dan op onze webpagina voor raadsleden.

Wil je meer weten en actuele informatie over Werkzaak lezen? Kijk dan op onze webpagina voor raadsleden.