Werk als medicijn

Arbeidsdeelname van mensen met psychische kwetsbaarheden

Werk is belangrijk. Vast staat dat werk kan bijdragen aan gezondheid en herstel. En dat het iemands levensgeluk vergroot. Dat geldt voor iedereen. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is het vinden en het houden van werk vaak lastig.

Uit onderzoek blijkt dat zij drie tot vier keer vaker werkloos zijn dan mensen zonder een psychische kwetsbaarheid. Terwijl ook bekend is dat werken het herstel kan bevorderen. Mensen met een psychische kwetsbaarheid willen ook graag meedoen door te werken. Maar het is helaas niet vanzelfsprekend dat je met een psychische kwetsbaarheid je baan houdt, of gemakkelijk weer een baan vindt.

Hoe gaan we hier mee om in Rivierenland?

In het project Verbinding GGZ – Werk Rivierenland* helpen we mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam aan het werk door aandacht, informatie, samenwerking van professionals en het betrekken van werkgevers.

Mensen met een psychische kwetsbaarheid willen ook graag meedoen door te werken

‘What’s in it for me?’

Werken met iemand met een psychische kwetsbaarheid, dat zijn woorden die veel beelden, verwachtingen en vragen oproepen. Woorden die mensen nieuwsgierig en soms ook huiverig maken. Het delen van kennis en ervaringen met collega werkgevers en in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen, helpen om het werken met mensen met psychische kwetsbaarheden te ontdoen van het negatieve beeld dat we in de media nogal eens tegenkomen. En ook om de positieve kanten van het werken met deze doelgroep te leren kennen. Want die zijn er! U krijgt er loyale en enthousiaste medewerkers bij. De kosten? Een beetje extra begeleiding en aandacht is meestal voldoende.

Wij bieden u:

  • Informatieve bijeenkomsten
  • Videoportretten van individuele werkzoekenden
  • Cursus Mentorwijs
  • Externe begeleiding
  • Loonkostensubsidie
  • Collectieve ziektekostenverzekering.

Nieuwsgierig?

We gaan graag met u in gesprek over dit onderwerp. U krijgt informatie en er is ruimte voor uw vragen. Nieuwsgierig? Laat het weten! Een gesprek over mogelijkheden en uitdagingen kan altijd. Neem hiervoor contact op met Rik Bijl, Coördinator project Verbinding GGZ - Werk Rivierenland via 06-18303979 of stuur een mail.

*De samenwerkende organisaties in het project Verbinding GGZ – Werk Rivierenland zijn Pro Persona, RIBW, Iriszorg, de gemeenten Tiel, Culemborg, Zaltbommel, Maasdriel, West Betuwe, West Maas en Waal, UWV en Werkzaak Rivierenland. Dit project wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van het Ministerie van SZW en het regionale programma Perspectief op Werk.

Interesse gewekt?