“Mama, het leven is te zwaar voor mij, ik voel me niet thuis in deze wereld. Ik wil het nog één keer proberen en als het dan niet lukt? Dan is de dood de oplossing en mag ik van mezelf naar de Hemel.”
Dit waren in 2017 de woorden van mijn inmiddels 21 jarige prachtige, talentvolle en ook kwetsbare dochter Hannah. De jongste van mijn 4 kinderen.
Deze zin veranderde in minder dan 10 seconden mijn leven…
Inmiddels zijn we:
- 6 jaar
- 7 diagnoses
- 6 suïcidepogingen
- 6 ziekenhuisopnames
- 6 behandelende GGZ-instellingen
- 3 GGZ-opnames en
- 4 politiezoektochten verder.
Nog steeds hangen er zwarte wolken boven het leven van Hannah. En boven dat van mij en de rest van mijn gezin. Gelukkig zie ik ook iedere dag de meest prachtige regenbogen voorbij komen. In de vorm van mijn gezin, familie, vrienden en collega’s die altijd voor ons klaar staan. In de vorm van professionals in de GGZ, de ziekenhuizen, ambulancedienst en de politie. Met een enorme betrokkenheid, liefde en deskundigheid doen zij nog veel meer dan hun werk en verleggen ze grenzen in wat ze kunnen doen. Voor Hannah en al die andere jongeren met een psychische kwetsbaarheid.
“Mama, het leven is te zwaar voor mij, ik voel me niet thuis in deze wereld. Ik wil het nog één keer proberen en als het dan niet lukt? Dan is de dood de oplossing en mag ik van mezelf naar de Hemel.”
De waarde van werk
Werk is ook zo’n prachtige regenboog. Als Hannah werkt gaat het beter met haar. Werk biedt structuur in haar leven en zinvolle dagbesteding, sociale contacten én autonomie in de vorm van een eigen inkomen. Werk biedt haar een plek om haar enorme talenten te ontdekken, te benutten en te vergroten.
In mijn werk als manager Mens & Organisatie bij Werkzaak Rivierenland gaat het elke dag over de waarde die werk heeft voor mensen. Vooral als mensen kwetsbaar zijn en ondersteuning nodig hebben bij het vinden en behouden van werk. Mijn persoonlijke ervaringen maken mij nog gedrevener om de ambitie van Werkzaak te realiseren. Ik sta letterlijk aan de andere kant van het loket en zie hoe het systeem van doorverwijzen van het ene naar het andere loket, de enorme wachtlijsten en het steeds wisselen van behandelaren/begeleiders niet helpen.
IPS is bewezen effectief
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat IPS, Individuele Plaatsing door Steun, heel effectief is. De combinatie van werk en behandeling gelijktijdig maakt mensen met een psychische kwetsbaarheid gelukkiger en gezonder. Hannah komt nu niet in aanmerking voor IPS. Het zou haar en ook haar werkgever veel voordelen opleveren als zij een IPS- traject zou hebben.
"Pas zag ik na een heftige onweersbui een prachtige dubbele regenboog. Zo zie ik de samenwerking in Sterk door Werkzaak Rivierenland ook."
Doel: 100 IPS-trajecten per jaar
Daarom ben ik vanuit Werkzaak Rivierenland opdrachtgever voor het project ‘Sterk door Werk’ in Rivierenland. Samen met de GGZ in Rivierenland, gemeenten en UWV willen we jaarlijks 100 IPS- trajecten inzetten. In de afgelopen 1,5 jaar ben ik enorm onder de indruk geraakt van de enorme gedrevenheid van alle in het project deelnemende partijen. Vertrouwen in elkaar, leren van en met elkaar en elkaars expertise benutten is in de samenwerking de rode draad.
Samen zoeken we naar oplossingen en denken we in mogelijkheden en de meerwaarde van een regionale samenwerking. Zo experimenteren we op dit moment al in het klein met een pool van IPS- trajectbegeleiders die voor meerdere GGZ- instellingen kunnen werken. Inmiddels zijn er ook twee trajectbegeleiders vanuit Werkzaak opgeleid. Met de droom om straks een regionale pool te hebben die breed inzetbaar is voor iedereen de IPS nodig heeft.
Samenwerken aan een inclusieve samenleving
Pas zag ik na een heftige onweersbui een prachtige dubbele regenboog. Zo zie ik de samenwerking in Sterk door Werk Rivierenland ook. Als een dubbele regenboog in een wereld waar systeem- en hokjes denken nog veel te vaak de overhand heeft maar waar professionals vanuit een enorme gedrevenheid werken aan preventie en ontschotting.
Samen op weg naar een inclusieve samenleving waar ieders talent straalt en het de normaalste zaak van de wereld is dat iedereen meedoet. Voor je ligt de nieuwsbrief “Sterk door werk Rivierenland”. Ik deel hem met veel trots en met nog veel meer ambitie om mensen sterker te maken door werk.
Christien Buitenhuis Manager mens & organisatie Werkzaak Rivierenland