Strategische thema
sociaal ondernemen
Bottellijn: Maatschappelijke impact als corebusiness
De Fruitmotor onderzoekt samen met het Betuws wijndomein, de Rabobank West Betuwe en een engineering deskundige of het haalbaar is om een bottellijn als coöperatieve productiefaciliteit in de Betuwe te realiseren, te exploiteren en daardoor werk te generen. Het idee is dat deze bottellijn, in coöperatief eigendom, ook door andere wijn-, cider- en sapproducenten gebruikt kan worden voor het bottelen van hun product. Een pracht voorbeeld van het bundelen van krachten en kansen. Dit innovatieve project wordt stap voor stap verder uitgewerkt.
Krachten en kansen bundelen
De Fruitmotor heeft als grote wens om de botteling van hun streekproduct Krenkelaar in de regio te doen. Het Betuws wijndomein in Erichem wil een wijn beleefcentrum realiseren waar ook de botteling van wijn zichtbaar is.
Een bottellijn in de regio Rivierenland kan meerdere wensen in vervulling laten gaan
En Werkzaak ziet kansen in werkgelegenheid in de vorm van een half automatische bottellijn, waarbij nadrukkelijk handjes nodig zijn in het proces van botteling.
Van haalbaarheidsonderoek naar business case
Deelnemers onderzoeken de haalbaarheid. Met budget uit het regionaal investeringsfonds (RIF) krijgt het haalbaarheidsonderzoek nu verder vorm en wordt in het eerste kwartaal van 2020 afgerond. Met de informatie uit het haalbaarheidsonderzoek wordt een businesscase opgesteld. Hierin geven we aan hoeveel mensen er nodig zijn bij de start. We geven ook een meerjarenperspectief voor het optimaal benutten van de capaciteit van de bottellijn, inclusief het aantal werkzoekenden dat hierbij aan het werk kan.
Voor het daadwerkelijk aanschaffen van deze bottellijn worden fondsen en subsidies aangeboord.