Taalakkoord

Een van de grootste taalakkoorden van Nederland

Eind 2017 ondertekenden 44 organisaties het Taalakkoord Rivierenland 2018-2020. 'Een van de grootste Taalakkoorden van Nederland! Daar kunnen we als regio trots op zijn', aldus een wethouder van de gemeente Tiel tijdens de start van de bijeenkomst. Meer deelnemers sloten aan en de teller staat nu op 47. In dit Taalakkoord staan concrete afspraken. Iedere deelnemer benoemt eigen acties.

eind 2017

44

organisaties

2021

47

organisaties


'Niets is mooier dan akkoorden sluiten,
maar uiteindelijk gaat het om de resultaten.'

Wethouder gemeente Tiel


Duurzame samenwerking

Onder de 47 deelnemers zitten gemeenten, onderwijs, zorg- en welzijnsinstellingen en het bedrijfsleven. Deze partijen zetten zich in voor een duurzame samenwerking tussen organisaties die laaggeletterden herkennen, signaleren en doorverwijzen naar aanbieders van educatietrajecten. Nieuwe partijen kunnen zich aansluiten.

Taalakkoord voor regio Rivierenland

Een werkgroep monitort de ontwikkelingen. Alle ondertekenaars worden halfjaarlijks geïnformeerd over de stand van zaken en komen 1 à 2 keer per jaar bij elkaar.

Aandacht laaggeletterdheid nodig

In de regio Rivierenland heeft één op de zeven inwoners problemen met lezen en schrijven. Ze begrijpen bijvoorbeeld een brief van de school van hun kinderen niet, of een tekst van de gemeente. Laaggeletterden vinden moeilijker een baan en voelen zich vaak minder gezond. Daarom is het belangrijk om ze te helpen.