Preventie

Rivierenland - Preventie van uitval door psychische klachten

We hebben inmiddels een jaar te maken met beperkende maatregelen vanwege COVID19. Dat levert veel spanning en stress op in onze samenleving en zeker ook op het werk. Dat merkt iedereen. De meeste mensen lukt het om daarmee om te gaan. Al merken we ook dat dit soms behoorlijk lastig is.

Het lukt echter niet iedereen om er goed mee om te gaan. Vooral mensen met psychische kwetsbaarheden worden soms hard getroffen. Denk aan verergering van depressies, angsten en andere psychische aandoeningen, over toename van eenzaamheid, over verlies van werk, zingeving of perspectief. Kortom, waar we vorig jaar nog konden hopen op een vervelend, maar tijdelijk effect, lijkt het er nu op dat het helemaal niet meevalt en dat het einde nog niet in zicht is.

Aan de slag met verzuim en langdurige uitval door psychische klachten!

Dat heeft gevolgen op de werkplek. Spanningen nemen toe en medewerkers voelen zich niet langer prettig of erger, gaan onderuit. Hoe ga je het gesprek aan met een medewerker als je merkt dat psychische klachten het werk beïnvloeden? Hoe kun je voorkomen dat iemand uitvalt? En is dat anders dan bij medewerkers die psychisch kwetsbaar zijn? En welke rol spelen ‘stigma en zelf-stigma’ hierbij? Waar kan ik informatie en steun vinden?

Preventie van uitval door psychische klachten

In circa één op de drie gevallen zijn psychische klachten de oorzaak van ziekteverzuim. In deze handreiking gaan we in op de rol die u als werkgever kan spelen in het signaleren en het bespreekbaar maken van psychische klachten op de werkvloer. Met als doel om zo mogelijk uitval te voorkomen.

12 elementen

Een overzicht van de 12 elementen die de psychische gezondheid van medewerkers beïnvloeden tijdens de coronacrisis, zowel op het gebied van werk als in privésituaties.

interesse gewekt?