Gispen

Refurbished kantoorstoelen

Werkzaak Rivierenland geeft kantoorstoelen van Gispen een tweede leven. Het resultaat? Trotse medewerkers, een tevreden klant en een mooie bijdrage aan de circulaire economie. Zo’n tweeduizend refurbished Gispen kantoorstoelen met een eigen uniek label. Op het oog splinternieuw en stuk voor stuk in elkaar gezet door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het is het - voorlopige - resultaat van een succesvolle samenwerking tussen sociaal werk- en ontwikkelbedrijf Werkzaak Rivierenland en meubilairfabrikant Gispen.

Een lijntje lag er al, tussen Gispen en Werkzaak Rivierenland. Een paar jaar geleden richtte Gispen de kantoren van het SW-bedrijf in. Robbert de Jonge, senior projectmanager bij Gispen, had op dat moment niet kunnen voorspellen wat een mooie samenwerking eruit voort zou vloeien. “Als commercieel bedrijf krijgen wij in tenderaanvragen steeds vaker de vraag of we kunnen voldoen aan een bepaald percentage SROI-invulling. En dan het liefst regionaal ingevuld. Concreet lag er op dat moment de opdracht vanuit de rijksoverheid om een groot aantal bureaustoelen te revitaliseren.”

Concreet lag er op dat moment de opdracht vanuit de rijksoverheid om een groot aantal bureaustoelen te revitaliseren

Product met een verhaal

Eerlijk is eerlijk, het zou goedkoper zijn voor Gispen het productieproces intern uit te voeren. Maar dat vindt Robbert niet interessant. “En de klant ook niet”, voegt hij toe. “Of we het nu hebben over de rijksoverheid of andere klanten, voor hen is dit een prachtige manier om te voldoen aan de SROI-verplichting.

Daarbij zijn opdrachtgevers echt bereid te betalen voor iets dat maatschappelijke meerwaarde heeft. Wij leveren een product met een verhaal. Tijdens de eerste batch stoelen is de klant een keer komen kijken in de hal bij Werkzaak. Ze hebben zelf gezien met hoeveel trots en plezier mensen aan deze stoelen werken. Dat laat niemand onberoerd.”

Fantastisch toch? Mensen krijgen zin in werk, en dat is zo waardevol. Wij willen medewerkers niet bezighouden met werk, maar hen de kans geven iets te doen waar ze trots op zijn

Ook bij Werkzaak zijn ze blij met de samenwerking. “Zodra wij roepen dat er nieuwe Gispen-stoelen aankomen, stromen de aanmeldingen binnen”, vertelt Wendy. “Fantastisch toch? Mensen krijgen zin in werk, en dat is zo waardevol.” “Wij willen medewerkers niet bezighouden met werk, maar hen de kans geven iets te doen waar ze trots op zijn”, vult directeur Elfriede aan. “Dit project is daar een geweldig voorbeeld van. Mensen worden aangemoedigd om hun talent te laten zien. Je ziet het zelfvertrouwen gewoon groeien.”

4 ingrediënten

Lees meer over de 4 ingrediënten van een succesvolle samenwerking.

Circulaire economie is productie en consumptie waarbij bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycleerd om meer waarde te creëren. Op deze manier wordt de levenscyclus van producten uitgebreid.

In de praktijk betekent dit dat het afval tot een minimum wordt beperkt. Wanneer een product het einde van zijn levensduur bereikt, worden de materialen zoveel mogelijk binnen de economie gehouden. Deze kunnen keer op keer productief worden gebruikt, waardoor meer waarde wordt gecreëerd.

Wil je mensen die moeilijker toegang hebben tot de arbeidsmarkt een kans geven zich te ontwikkelen binnen een werkomgeving en om mee te doen met de maatschappij? Of wil jij werk aan de productiehallen van Werkzaak uitbesteden, zoals inpak, ompak of (de)monteerwerk? Onze adviseurs vertellen je graag over de mogelijkheden!